Gloria Victis történelmi vetélkedő

május 17, 2012

Három fős csapatunk vett részt a Rákóczi Szövetség által rendezett  Gloria Victis történelmi vetélkedőn, amely már májusban elkezdődött. A vetélkedő témája idén II. Rákóczi Ferenc és kora volt.

A versenyben 120 csapat indult, köztük sok határon túli csapat. Az első forduló egy kiküldött feladatsor megoldása volt. Júniusig kellett beküldeni a megoldásokat. (A legérdekesebb talán egy Rákóczi-ünnepség megtervezése volt. Mi egy egész színdarabot írtunk!) Szeptemberben tudtuk meg, hogy bejutottunk a középdöntőbe, a legjobb 60 csapat közé, 25. helyen.

A második fordulóra 2011. október 21-23-án került sor. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a 180 másik diákkal együtt töltsük el ezt a három napot. A Hotel Ventura *** szállodában volt a szállásunk. Az írásbelire 22-én került sor a Budapesti Műegyetemen. Két és fél órán keresztül írtuk ? nehéz volt, de megcsináltuk?

Ebéd után a központi épületben megemlékezés volt az 1956-os forradalomról. Sok híresség (politikusok, közéleti személyiségek) is jelen volt a megemlékezésen. (Benne voltunk 6 másodpercet a Duna televízió műsorában!) Megemlékezés után több ezer ember vett részt a fáklyás felvonuláson. A Bem térnél újabb megemlékezésre került sor. Mi is koszorút helyeztünk el a szobornál az iskola nevében. Vacsora után komolyzenei koncerten vettünk részt, amely érdekes és jó volt, de a fárasztó és hosszúra nyúlt nap után gyakorlatilag mindenki ?bealudt? a végére?

Másnap, október 23-án a szóbeli vetélkedőn a legjobb 10 csapat vehetett részt. Mi, sajnos, nem voltunk benne, de 35-dikek lettünk a 60-ból (vagy ha fényezzük magunkat: a 120-ból. J ) A verseny után könyvcsomagot és oklevelet is kaptunk.

Nagyon jó volt! Jövőre ott leszünk a legjobb 10 közt!

Stanyó Réka, Számpor Barbara, Szalóczi Kristóf ? 10. c osztály

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés

Hol talál meg minket?

Archívum

Corvin Diákalapítvány