Tanulmányi kirándulás Pécsre ? 12. D osztály

december 11, 2012

A meteorológiai előrejelzések ellenére napsütéssel fogadott minket Baranya megye székhelye. Sorra jártuk a város nevezetességeit, sok érdekességet tudtunk meg osztálytársaink ismertetőiből.

Az első napon meghallgattuk a Szent Bertalan harang játékát a Széchenyi téren, megcsodáltuk az eklektikus stílusú, impozáns látványt nyújtó pécsi Megyeházát. Megtekintettük a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrákat, melyek misztikus hangulata egészen elbűvölt bennünket. A Bazilika tornyainak magasságától megszédülve másztunk fel a Barbakán lőréseihez, ahonnan pazar kilátás tárult elénk. A Püspöki Palota erkélyéről Liszt Ferenc rendkívül impresszív szobra tekintetével követte lépteinket.
A Vasarely Múzeum lépcsőjén tartott rövid pihenő után megtekintettük az op-art legjelentősebb képviselőjének alkotásait. A zebrák fekete-fehér vibrálása, a tiszta színekbe öltöztetett geometrikus formák különleges hatással voltak ránk.
Végre eljött az este és a várva várt szabad program. Legtöbben az Árkádban vacsoráztunk, a vacsora melletti különszám egy divatbemutató volt. Mindenki ott folytatta az estét, ahol kedve tartotta, voltak, akik bárban vagy diszkóban szórakoztak, mások az éjszakai, gyönyörűen kivilágított városban sétáltak.
Sajnos éjfélre vissza kellett érni a szállásra, de ott még hajnalig tartott a jókedvünk.

Másnap reggel nehezen kászálódtunk ki az ágyból, de reggeli után újra nekivágtunk a városnak. Az úti célunk a Zsolnay-negyed volt. Alaposan elfáradtunk, mire a szemerkélő esőben odáig gyalogoltunk. Viszont megérte a fáradtságot, mert csodálatos kerámiákban gyönyörködhettünk. A leglátványosabb a Zsolnay-gyár aranykorát idéző Gyugyi-gyűjtemény volt. A nap hátralévő részét ki-ki kedve szerint töltötte, majd késő délután vonatra szálltunk és hazaindultunk. A Pécs nevezetességeiről tartott vetélkedő után élvezettel majszoltuk a nyeremény-csokoládékat.

Szép volt, jó volt, gyorsan eltelt. De jó lenne tavasszal is kirándulni az érettségi vizsgák előtt!

[nggallery id=33]

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés

Hol talál meg minket?

Corvin Diákalapítvány