Látogatás az Országos Széchényi Könyvtárban

május 13, 2014

Az Országos Széchényi Könyvtárba látogatott a 10 a osztály. Az ország legnagyobb, a Budavárban található könyvtára tényleg hatalmas, mégis helyhiányban szenved. Itt a mikro-chip méretűtől az olyan nagy és nehéz könyvekig, hogy két embernek kell megemelni; minden méret és fajta megtalálható. Összesen kétmillió könyv van itt.


Olyan szerencsében részesült az osztály, hogy a törököktől visszakapott Corvinákat is megnézhettük, melyeket épp most állítottak ki. Az aranyozott, bársonyba kötött könyveket egy külön, légkondicionált teremben tekinthettük meg. Ha a könyvek nincsenek kiállítva, akkor biztos helyre elzárják őket.


Számomra talán a legizgalmasabb, amit láttunk, az az, ahogyan a raktárból kiszállítják a különböző szinteken található könyveket, síneken juttatva el a kívánt helyre. Nem könnyű az a munka, amit a raktáros végez el: naponta akár több kilométert is sétálhat a könyvek között.


Ahhoz, hogy az OSzK-ban könyveket kölcsönözhessünk, be kell tölteni a 16-ik életévet, és be kell iratkoznunk. Ebből a könyvtárból könyveket nem lehet elvinni, csak helyben olvashatók és tanulmányozhatók. Mikor ott voltunk, diákokkal és felnőttekkel egyaránt találkoztunk, akik olvastak, vagy épp könyveket kerestek.


Rendezvényeket is szoktak itt tartani. Az erkélyről pedig gyönyörű volt a kilátás.


Vezetőinktől rengeteg érdekességeket tudtunk meg magának az épületnek és a könyveknek a történetéről, és mindenről, ami ezekhez kapcsolódik.


Köszönjük iskolánk (egyik) könyvtárosának, Tünde néninek, hogy elvégezte a látogatáshoz szükséges szervező munkát!


Szöveg: Sóki Vivien 10.a


[nggallery id=64]

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés

Hol talál meg minket?

Corvin Diákalapítvány