Tanáraink a Vöröskereszt Pedagógus és Intézményi ElsősegélynyújtóVersenyén

április 13, 2010

Kicsengetnek a 6. óráról! Rohanás a tanári felé, gyors pakolás, kettőre a Blahán kell lenni! Miért e nagy izgalom? Az idei tanévben a Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola öt tanára indul a Vöröskereszt Pedagógus és Intézményi Elsősegélynyújtó Versenyen. Hetek óta készülünk, ma pedig már nagyon izgulunk. Csapatkapitányunk, Ujlaki Csilla az egyetlen tapasztalt közülünk, mi, többiek (Karmacsi Krisztina, Kecskés Márton, Pogácsás Otília) elsőként veszünk részt elsősegélynyújtó versenyen. Helyszíne a 8. kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. emelete. Hét teremben különböző baleseti szituációk várnak minket, melyet hatékony együttműködéssel, a lehető leggyorsabban kell megoldani! A feladatok-baleseti szituációk rendkívül élethűen tálaltak, az animátorok színészi játéka döbbenetes.


Az első terem, ahová belépünk, két lánytól hangos, egy fiún folyik a vita. Közelebb lépve látjuk, az egyik lány karja erősen vérzik, a sebből egy ceruza fele kandikál ki. E ceruza másik felét a másik leány szorongatja, keze ökölbe szorul, hangosan bizonygatja igazát, arcán mély, vérző pászták díszelegnek.
A csapat megindul, mindenki fejében pörög a jól megtanult protokoll: ellenőrizni a helyszínt, szétválasztani a vitázókat, elvenni mindent, ami fegyver lehet a továbbiakban, felmérni a sérüléseket, ellátni őket, mentőhívás, nyugtatás.
Nem egyszerű egy ilyen helyzet, hiszen az imitátorok igyekeznek megnehezíteni az elsősegélyt, felpattannak, kiabálnak az ellátók feje felett. Ha egy pillanatra megszűnik a kontroll, újra elszabadulhat a pokol. Ám csapatunk figyelme nem lankad, így kevesebb, mint 4 perc alatt ellátja a sérülteket!
Az őrjöngő lányok szemvillanás alatt kedves, csendes középiskolásokká válnak, rögzítik maximális pontszámunkat az állomáson és indulunk is tovább.
Vár minket további 6. helyszín, ahol a tűzkeresztségen már átesve sokféle sérülés vár minket: koponyaalapi törés, ájulás, vállficam, újraélesztés. A gyakorlati ismeretek mellett a 2. állomáson elméleti tudásunkat is mérik - feladatlap formájában.


A 7. állomáshelyet végigjárva, pontozólapot leadva a pihenőben várjuk az eredményhirdetést. Minden csapat az események hatása alatt hangosan élménybeszámolót tart, miközben a számukra kihelyezett finomságokból falatoznak. Így teszünk mi is. Elégedetten, fáradtan figyeljük a rendezőket, találgatjuk a csapatok sorrendjét.


Nemsokára megjelenik a főszervező, eredményhirdetés! Második hely a miénk, a vendéglátó iskola csapata zárja elsőként a versenyt! Örömmel, élményekkel, elszántsággal felvértezve indulunk haza. Visszajövünk majd azért az első helyért! :-)


Szöveg: Pogácsás Otília tanárnő


Képek: Kollár Renáta 12.b.



Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés

Hol talál meg minket?

Corvin Diákalapítvány